Мишјакиња

Благе зиме без снега попут ове што је на измаку откривају нам да на земљи расте једно неустрашиво зелено друштванце коме мраз много не смета. Упадљиво истрајни припадник тог друштва је ниска биљчица светлозелених срцастих листића што у већим или мањим мноштвима расте на ничијој земљи. Наука јој је дала веома лепо име: Stellaria, што значи „звездица“. То је вероватно зато што има беле цветове са пет латица усечених толико дубоко да изгледају као звездани зраци. Наш народ јој је, незнано зашто, дао обична имена – мишјакиња, мишје уво, цревац, мокрица…

Мишјакиња

 

Веза са мишевима и цревима никако није очигледна, али се лако може закључити откуда име мокрица: биљчица веома воли влагу и упија је не само кореном већ и стаблом и листићима који се по влажном времену готово радосно усправљају препуни здравља и снаге. Људи су је некада уважавали као непогрешивог прогностичара: ако се до девет сати ујутру њени цветићи не подигну и не отворе, извесно је да ће тога дана падати киша. Наравно, она још увек предсказује време, али сад више волимо да нам прогнозу, макар и нетачну, саопште на телевизији. Да ли метеоролози могу да лече, или да се на пример једу? Свакако не, али овај природни што расте и у вашој улици би могао, само да му је станиште нешто чистије… Свежа мишјакиња је веома укусна, подсећа на млади кукуруз, и мада јој је састав недовољно истражен, зна се да обилује корисним материјама. Од ње се могу правити салате, чорбе, напици, намази. Ако ћемо се дотаћи лековитих дејстава, можемо само да останемо запањени невероватном разноврсношћу болести које се повлаче пред белом звездицом: књиге, часописи и сајтови наводе да се њоме лече стомачни болови, реума, мастопатија, нервна слабост, отеклине, ране, дијабетес, старачка немоћ, поремећаји штитне жлезде, глауком и катаракта… Звездица вам може помоћи и ако вам се, када вас нешто избаци из свакодневне колотечине у којој не мислите, већ само радите оно што се од вас очекује, учини да вас је памет оставила. Учините тада праву ствар: цедите сок од мишјакиње и пијте по пола чаше ујутру и увече. Пре тога поједите пола кашичице меда. То је све.

Још нешто: верује се да ће се испунити жеља изговорена кад се у зору убере седам цветића беле звездице. Она наравно мора бити исправна и свима корисна. Таква жеља је, на пример, да из града никада не оде мудар, скроман и благородан коров – мишјакиња.

  1. Jelena каже:

    Divno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*