Трњина

У Београду, трњине срећемо само на пијацама где се плаве у кесама и кофицама жена што их нуде на продају. Иако је ваљда најчешћа дивља воћка, уз то и веома здрава, трњина је потпуно избачена из града, попут глога о коме смо недавно говорили. Да ли су то опет зли дуси на делу? Могуће, јер је она њихов моћни противник: народ је некад веровао да човек који са собом носи штап од трњине може да иде где год хоће, без страха од било каквог зла.

Трњина

И данас, у армији Британије официри у ирским пуковима (а Ирци су потомци некадашњих Келта) носе још увек такве штапове. Мада је изгледа више не желимо близу себе, трњина ипак не одустаје: расте на самој градској међи, већ иза последњих зграда, на сантиметар од линије до које допире тример градског зеленила, увек спремна да упадне у забрањени простор и спасе што се још може спасти. Украде се понекад и у градске шумарке, попут оних на Миљаковцу или Звездари. Своје име дугује дугим и оштрим дрвенастим бодљама, зову је и трн, црни трн, па и црни глог, што ће рећи да би се њоме такође могао боцнути неки неваљали вампир. Ипак, најближа је сродница шљива што се и види по боји плодова. (Њено научно име, Prunus spinosa, заправо значи „трновита шљива“.) Још их је велики Мичурин укрштао и тако добио неке крупноплоде врсте трњина, као и здравије и отпорније сорте шљива.

Употреба трњина у исхрани је прастара: радо су их јели људи каменог доба, а волели су их и антички Грци и Римљани. Данас их највише прихватају у Западној Европи, где се од њих справљају и продају сокови, џемови, желеи, вино, ракија, сирће и ликери. Французи их маринирају, Руси праве ароматично пиће „треновку“, у Енглеској се обавезно додају џину ради ароме. Код нас се у планинским селима, истина са одвише шећера још прави сок од трњина, понеко кува компот који необично прија цревима, а љубитељ природе, Маки Срећни из Аранђеловца, по сопственој рецептури прави изврстан лековити ликер од трњина са медом који понекад поклања и пријатељима у Београду. Још не потпуно зреле, усољене и ферментисане трњине потпуно могу да замене прескупе макробиотичке умебоши шљиве, због чега су међу зналцима добиле назив „трњебоши“. Трњине повољно делују на запаљења слузокоже желуца и црева, обнављају цревну флору, чисте плућа и јетру, растварају слуз и избацују вишак воде, те се и званично сматрају лековитим. Уз то, учвршћују земљиште, штите и хране птичице, у рано пролеће цветају хиљадама збијених мирисних белих цветића. Шта још треба рећи да би се неко сетио да их пусти назад у град?

  1. Mikos888 каже:

    Kod mene u kraju ima ih na svakom koraku i niko ih ne bere, danas sam ih probao i mnogo su ukusne, rece mi baba da ce biti jos ukusnije. Pitao sam je zasto to nikko ne jede??? Ni ona nema pojma. Ljudi ne znate sta propustate, navalite sad je ima 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*