Бридасти лук

Бридасти лук

цела биљка: расте обично у групама, па се лако уочи у трави. Ископава се најбоље ашовчићем, јер је корен релативно дубок. Када се извади, веома подсећа на празилук, а користи се готово идентично. Бридасти лук је мало тврђи од празилука, али то се и може очекивати од самоникле биљке.

цвет: Ако укуцате научни назив бридастог лука у Google, добићете најпре гомилу одредница на енглеском језику које помињу овај лук као украсну биљку, због цветова, наравно. Они су крупни, бели до ружичасти, и колико су лепи за гледање, толико су и укусни свежи, као додатак салатама или намазима.

луковица: Дугуљаста је, готово цилиндрична. Да бисте је ујесен, када је надземни део увелико нестао, пронашли у трави треба да знате место где расте овај лук. Природа је башта, а ви сте баштован који је познаје и редовно обилази. На непознатом терену нема шансе да пронађете луковицу. Једе се као зачин и као поврће.

лековитост: Лековитост ове врсте лука није баш добро истражена, али може се слободно рећи да у том погледу не заостаје за другим познатијим врстама лукова, јер садржи витамине, шећере, и наравно, сумпорна једињења која делују антибактеријски.

Бридасти лук (убран)