Вино и сирће од купина

Потребно је:

  • купине,
  • шећер или мед

Купине се самељу на машини за месо па се на четири килограма воћа дода по килограм шећера или килограм и четврт меда. Добро се промеша и сипа у велике тегле, не

пунећи их до врха. Тегле се покрију крпом и оставе на мрачном и хладном месту (шпајз) 7-10 дана. Када се комина од купина подигне на врх, пажљиво се извади и стави у засебан суд, а сок процеди у суву теглу или лонац. Прве тегле се добро оперу и осуше, а онда се сок врати у њих, опет не до врха. Поново се све остави да стоји око недељу дана, док сав талог не падне на дно. Након тога се вино поново цеди, полако, да се не замути и сипа у флаше или балоне који се затварају комадом чистог платна. Ово се поново одложи у шпајз, и након неколико дана, кад вино престане де „шушти“ затвори плутаним запушачима. Ону комину од купина треба прелити са нешто воде, оставити на сунчаном месту око 15 дана и процедити. Тако се добија сирће.

набавка: дивље купине се још могу и купити, нарочито у мањим, брдским и планинским местима, или тамо можете да замолите или платите некога да вам их набере. На пијацама треба добро пазити, јер се све чешће на продају износе тзв. „америчке“ купине које су крупне али немају никакав укус.

 

Купина плод

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*