Џанарика

Ево и априла, а у граду се воћке још нису окитиле раскошним цветом. Тек покоји бадем, понека кајсија или гранчица џанарике. У очекивању да се бехар ипак ових дана догоди, говорићемо о џанарикама, дивљим рођакама шљиве које стварају неке од најлепших пролећних призора у Београду. Самоникле џанарике или ринглови, оне са зеленим лишћем и густим белим цветовима, незаслужено су истеране на ничија земљишта уз ивице шумрака на ободу града. Врста ипак није прокажена: на одржаваним зеленим површинама има много украсних дрваца црвеног лишћа и ружичастих цветова, а вешти белосветски селекционари успели су чак и да начине варијетет Nigra чије је лишће, као што име казује – црно.

Џанарика

Осим деце која још увек беру и једу зелене ринглове мало ко у граду обаћа пажњу на ово уистину корисно воће. Његов тачан састав зависи од сорте и степена зрелости плодова, од земљишта и временских прилика, али у сваком случају оно је права ризница нама неопходних материја: воћних киселина, витамина, минерала, пектина, целулозе… Ако се још узме у обзир отпорност према болестима и наметницима, те према томе излишност хемијских средстава у одржавању рода, није чудо што се овако здрав а јефтин плод веома цени као основа за производњу најразноврснијих сокова, џемова, кашица за бебе. Сокове, компоте, џемове можете и сами без већег труда направити код куће, а уз то и кечап, разне чорбе и туршије. Може вам се учинити да се ту, ако се помене још и обавезна ракија, завршава списак могућности. Но ако завирите у кухиње народа Кавказа и средње Азије открићете на десетине и стотине најневероватнијих рецепата за разне слане, слатке и љуте умаке, салате, супе, месна јела, варива, преливе, посластице од баш оваквих обичних, жутих, црвених или љубичастих џанарика какве се лети котрљају и београдски асфалтом.

Понекад, џанарика процвета и ујесен. Тиме нас, кажу, упозорава да ће зима бити дуга и хладна. Може и да нас упозори на личну опасност: сановник каже да, ако вам се јави у сну, то значи да морате бити веома опрезни према људима у својој околини јер однекуд вреба превара или издаја. Пре извесног времена пред једном зградом у Учитељском насељу окупила се група станара да заједнички посече велику џанарику убеђена да има на то право јер им зрели плодови прљају аутомобиле. Нико их није спречио, па су и учинили шта су наумили. Када су се разишли кућама, остао је само пањ и неизречено питање: да ли је претходне ноћи дотично дрво сањало људе?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*