Нана

Пред зградом прекопута ученичког интерната у улици Радоја Домановића и овог пролећа је набујао заносно леп грмић мирисне нане. Он свакако није једини у граду: незахтевна нана и без посебне неге расте по двориштима, украј травњака, све чешће и у саксијама. Вероватно је то најпознатија и најомиљенија ароматична биљка: готово да нема дома ни ресторана где се госту не може понудити њен освежавајући чај.

Нана

Обавезан је састојак сваке кућне природне апотеке: кува се чим неко поквари стомак, осети бол у желуцу, грчеве у цревима, вишак гасова, нервозу, прехладу, главобољу, грип. На изглед неприметна, нана нас чека и у трговинама, упакована у жваке, слаткише, пића, козметичке и хигијенске препарате. Такозвана „права нана“ – Mentha piperita, коју одликује висок проценат ментола није поникла у природи: настала је у Енглеској, 1696. године, као производ укрштања неких самониклих врста. И тим самониклим претходницама се зна порекло: прва нана је заправо несрећна нимфа Минта коју је љубоморна Персефона претворила у биљку не би ли спречила свог супруга Хада да учини прељубу. Но, није успела како је замислила: та зелена биљчица отада и боговe и људе подстиче да се активније баве љубавним подухватима. Грчке невесте су својим новопеченим мужевима даривале напитак од нане како би брак био дуг, срећан и плодан, а држава је у време ратова забрањивала употребу истих, како се мушкарци не би одвраћали од војничких дужности. Римљани су је користили као лек, листове су мешали са медом и тиме освежавли дах након употребе алкохолних пића. Водом у коју је потапана нана су влажили просторије, прали подове и столове, да би се укућани и гости осећали свеже и радосно.

Иначе, опште је познато да је мирис нане неподношљиво непријатан свим становницима нижих светова, те стога треба држати у стану живу биљку, а суве букетиће качити изнад прозора и врата. Постоји још и веровање да нана у новчанику призива новац и успех у новчаним пословима. Мали савет за оне који воле кладионице: новчанице који ћете уплатити истрљајте наном, да би се „вратиле и са собом довеле своје другове“. Ово свакако треба тек проверити, али ево и веровања које је чак и савремена наука потврдила: Ако хоћете да останете будни, удишите мирис нане – делотворније је а здравије од сваке кафе. Ако хоћете да положите тежак испит, држите нану близу себе док учите. Она подстиче рад мозга и јача меморију. И, за жене можда најважније, нова делотворна пролећна дијета: Ако хоћете да смршате, поступак је идентичан – током дана што чешће миришите свежу нану, или, што је исто, носите у џепу флашицу с њеним етеричним уљем и повремено капните неку кап себи на одећу. Свежина, ведрина и витка линија претвориће вас овога пролећа у неодољиву нимфу за којом ће се окретати обични смртници, па чак и богови! Чувајте се само – љубоморних богиња…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*