Трњина

Трњина

цвет: Трњине цветају почетком априла, густо збијеним белим мирисним цветићима од којих се ни гране не виде. Густо збијене живице од трњина су један од најлепшх украса пролећа.

лист: Листови се појављују тек после цветова. За чај се беру док су још млади, у другој половини априла и у мају.

плод: Плодови дозревају ујесен. Зову их дивљим шљивама, садрже органске киселине, инвертни шећер и витамин С. Због пектина и танина укус им је нагорак и стежуће опор. Слађе су после првих мразева, али ако желите да спремите што здравију зимницу берите их раније, у октобру: уз шећер или сирће изгубиће опор укус. Немојте ни журити: септембарске трњине изгледају зреле, али њихов сок или џем има довољно опорости да надражи осетљив желудац.
Прерађују се у компоте, сокове, мешане мармеладе, вино, ракију, сирће и ликере. Французи их и маринирају и употребљавају као маслине. За зиму их треба их сушити, у рерни, на температури око 400 С, и користити за воћне чајеве и компоте.
лековитост: Од листова богатих С витамином прави се чај. Сируп и чај од цветова су блага средства за јачање желуца, отварање, и подстицање лучења мокраће. Уклањају кожне осипе и нечистоће. У народној медицини дужа употреба чаја препоручује се код увећања простате. Трњине лече запаљења слузокоже органа за варење. Компот је одличан тоник за црева, обнавља цревну флору и поспешује столицу. У народној медицини се сматра да свеже исцеђен сок трњине повољно утиче на упале желуца, да чисти плућа и да је изванредно делотворан против жутице.