Лучац

Лист: Лучац саржи природни антифриз и тако подноси зимске мразеве. Живи две године – прве развија само срцолике приземне листове, а друге и усправну стабљику са невеликим цвастима белих цветића. Необично је хранљив, те се досетио да се од насртаја прождрљивих инсеката заштити мирисом белог лука. Лишће је јестиво целе године, али има пријатан укус тек у касну јесен или рано пролеће следеће године, кад постаје љуткасто и тек благо горко. У пролеће друге године расте цветна стабљика са ситнијим листовима који имају блажи укус од приземних. Беру се повлачењем руке уз стабљику, при чему се пупољци и цветови не одбацују. Свежи листови се додају салатама од другог зеленог поврћа блажег укуса. Могу се кувати на пари, динстати или додавати у умаке. Не треба их кувати дуже од пар минута. Садрже витамине C, E, B1 i B2, бета каротин, биофлавониде, гвожђе, бакар, калцијум, фосфор, јод, манган, сумпор.

Семе: сазрева у маленим махунама. Зрело семе има укус који подсећа на слачицу, те се може користити као и она. корен: може бити прилично дуг и меснат, подсећа на рен. Као и рен, ренда се и прелива сирћетом и служи као прилог.

Лековитост: олакшава варење и излучивање воде, помаже искашљавање… Соком од свежег лишћа чисте се и лече гнојне упале коже. Трљање лишћем болних мишића и зглобова даје пријатан осећај топлоте који стишава бол и лечи.