Пуцавац

Пуцавац

лист: Беру се млади листови на приземним кратким стабљикама. Дугуљасти су, зашиљени, и имају плавичасто зелену боју. Меки су и укусни, укуснији од спанаћа или блитве. Нису им потребни јаки зачини. Најбоље је да се искористе за салате у којима могу бити и основни састојак. Ако се кувају, то треба да буде веома кратко – довољно је само пар минута. У чорбе и варива се зато додају тек на крају. Рецепти за припремање једноставних и укусних јела од пуцавца постоје у свим земљама Медитерана. Листови кратко продинстани на маслиновом уљу или маслу једу се сами, или се служе уз омлете, рибе, месо. Такође су изврсни са тестенинама или пиринчем.

пупољци, цвет: Када биљка почне да расте у висину, на врху се образују округли пупољци који се отварају у беле цветиће са мехурасто надувеном чашицом. (Када стиснете чашицу при врху и ударите њоме по надланици, она пукне, одакле биљци и име.) Пупољци и цветови се једу свежи, у салатама, измешани са другим сезонским цвећем. Такве цветне салате није потребно солити.

лековитост: Зе лечење се користи цео надземни део: листови, стабла, цветови. Најчешће се употребљава за лечење бронхитиса, гастритиса, бубрежних обољења, за избацивања воде из организма, против дизентерије, чак и коњуктивитиса, па и као седатив.