Мртва коприва

Хладноћа са снегом која је ове године испратила зиму није уплашила прво цвеће: љубичице и јагорчевине се нису збуниле ни повукле, поготово не мишјакиња и русомача. О њима смо већ говорили. Међутим, сви упорно прећуткујемо још једну биљчицу која је заједно са горе набројаним одважно искорачила у ново пролеће – црвену мртву коприву.

Мртва коприва

 

Ње има практично свуда, али то није једини разлог што је нико не примећује. Важније је то што је нико не издваја, ни због чега не хвали, чак и не куди. На случајно отвореној веб страници, једној од ретких која је уопште помиње, пише: „Једногодишња биљка, непријатног мириса. Корен разгранат, стабљика висока 10-25 цм…“ и још само пар реченица у том стилу. Међутим, о њој се може рећи много више. Најпре да, упркос имену, мртва коприва није ни у каквом сродству са копривама. Припада бројној породици уснатица, заједно се наном, матичњаком, и другим мирисним биљем. Нико од оних чији нос није искварен фабрикованим мирисима неће рећи да јој је мирис непријатан, напротив. Производи веома много нектара и полена и пчеле, које су највећи стручњаци за цвеће, је необично воле, а то казује и један њен мање познати назив, медовац. Руси су педантно проценили да се са хектара обраслог мртвом копривом може добити око 150 кг меда, али наводе и невероватни рекорд од чак 542 кг!

Мртва коприва

Даље, ако се погледа изблиза, мртва коприва заиста лепа. Издваја се у трави црвенкастим листићима и многобројним цветићима густо збијеним при врху стабљике. Убрана, потрајаће у вази много дана красећи прозор са сивим небом или још горе, оронулом зградом у позадини. Љубитељи цвећа можда и знају да постоји много украсних варијетета произведених од ове или сродних врста мртве коприве који красе врт целе године. И још даље, веровали или не, црвена мртва коприва је – јестива. Садржи, кажу, много гвожђа и витамина. На интернету се, на жалост не на нашем језику, налази мноштво рецепата и упутстава за употребу. Углавном, једе се и кувана, и свежа. Можда је најједноставније да је убаците у блендер заједно са воћем и мало воде. Добијену кашу потом измешате са цереалијама, или просто – попијете. На крају, споменимо и да је лековита, не много мање од беле мртве коприве која се помиње као средство за јачање, искашљавање, заустављање крварења, подстицање рада бубрега и црева, регулисање менструалног циклуса, лечење алергијских дерматитиса и екцема. Дакле, приметите је у својој близини. Црвена мртва коприва, као и друге самоникле биљке, има сво време овог света да стрпљиво сачека нашу пажњу, али – можда нама то време недостаје.

 1. Nemanja каже:

  Ja uzimam ovo rozo i na kraju toga ima belo kao mleko koje je slatko i to volim da jedem. Jel ce mi biti nesto ili nece? I jel ima i tu vitamina?

 2. Emina каже:

  ne jedi to,taj deo nije jestiv

 3. Boris каже:

  a da li u tome ima vitamina

 4. Deon каже:

  That’s the best answer by far! Thanks for counnibttirg.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*