Невен

Први датум јула, или било ког другог месеца у години, пружа изванредну прилику да се говори о невену. Објашњење за ово лежи у његовом научном називу, Calendula officinalis, који потиче од латинског calendae што значи ‘први дан у месецу’, одакле је, узгред речено, изведена и реч календар. Невен дакле цвета у првом дану свакога месеца. Не журите да на ово одрично завртите главом: и код нас му име говори да никада не вене, а ако се спустимо ка југу за мање од десет степени географске ширине, приспећемо у његову постојбину где се називи и чињенице непобитно слажу.

Невен

Лековити невен о коме говоримо – оно officinalis значи да се користи за лечење – само је једна од стотинак претежно самониклих врста које расту од Португалије и Марока до Индије и Пакистана. Стари народи су га познавали, волели и гајили – верује се да је невен једна од најстаријих култивисаних биљака. Његове латице и цветне главице коришћене су као украс, као зачин и декорација за различита јела и салате, за бојење тканина, негу коже, и као јасно препознатљиви знак добре среће. Стари Грци и Римљани су чајем од невена лечили нервну напетост и несаницу, а облогама потопљеним у сок свеже биљке видали су ране. Медицинска знања су се временом умножила. Данас се маст од невена препоручује за посекотине, хируршке ране и ожиљке, акне, екцеме, богиње, гљивична обољења, убоде инсеката, оједе, за верикозне вене и чиреве, брадавице, промрзлине и лакше опекотине (рецимо од Сунца). Списак стања и болести које се лече чајем од невена је још дужи те га овде нећемо читати. Треба ипак рећи да регулише хормоне, избацује отрове, јача имуни систем, побољшава циркулацију, уништава патогене микроорганизме. Једна научна студија презентована на Интернету препоручује га чак и у борби против ХИВ вируса.

Ваљда не постоји цвет који зрачи већом радошћу и оптимизмом. Његове јарке боје, од жуте до угасито наранџасте, и правилна главица са широко испруженим латицама у виду сунчевих зрака може да, попут дечјег осмеха, озари свако срце. Тога је сигурно био свестан и чика Јова Змај, када је давао назив свом часопису за децу чија слава није свенула све до данас, више од 130 година након оснивања, а који нам још увек измамљује осмех. Деце је нажалост све мање. Неки тврде, и зато што је сада веома скупо имати децу. Овај дивни весели цвет је, на срећу, и даље незахтеван у сваком, па и материјалном погледу. Посејте га где год видите згодно место, даље ће се он сам о себи бринути. А град у коме посвуда расте невен никада неће бити суморан, нити му се може догодити да остане без деце.

  1. Joyce каже:

    Que coisas liii(iiindas!!!!ie quando eu crescer quero falar que a bagunça é que toma o espaço onde trabalho e me dar a ela nota 3!)PS: é carola no login que criei por conta de birrinha do google

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*