Купина

Купина цвет

Купина плод

плод: Купине зру од краја јула па надаље, а често се на истој биљци могу видети и зрели плодови и цветови. Врсте се разликују по укусу плода, његовој величини, броју зрнаца. Треба брати искључиво зреле, сасвим црне и омекшале плодове. Садрже много минерала, највише гвожђа. калијума, магнезијума. Пите са купинама су одличне, али се од њих могу правити и разни други колачи, кремови, џемови, вино, сирће… Слатко од купина је традиционални специјалитет у читавој југоисточној Европи.

лист: Лист се крајем пролећа или почетком лета бере без петељке, суши у хладовини на промаји и користи за чај. Садрже танин па имају стежући укус.

лековитост: Због обиља минерала купине се препоручују као средство за јачање и бољи рад црева. Вином и сирћетом лече се анемија и холестерол. Листом се лече упале слузокоже уста и унутрашњих органа, а он иначе усмерено делује на дебело црево и женске репродуктивне органе које тонизира и даје им чврстину. Зауставља крварења и јача мишиће доњег стомака, лечи хемороиде. И корен се користи у народној медицини, углавном у исте сврхе као и лист.